Over Ons

Onze visie

La Troupe Theatergroep wil in Leerdam en omgeving meerdere vormen van theater bieden aan een breed publiek. Dit willen wij doen door amateur-spelers cursussen te bieden, die uitgevoerd worden door professioneel opgeleide regisseurs. Dit cursusaanbod is zodanig breed qua stijl, duur en leeftijd dat een gevarieerd ledenbestand ontstaat. Bij stijl kan gedacht worden aan verschillende vormen van theater zoals: improvisatietheater, straattheater, drama en dergelijke. Bij duur kan gedacht worden aan korte of langdurende cursussen, maar ook aan bijvoorbeeld workshops. Vanaf vijf jarige leeftijd biedt La Troupe cursussen aan.

Diversiteit in cursusaanbod volwassenen

Het bestuur is van mening dat diversiteit genoodzaakt is om zoveel mogelijk leden tevreden te stellen. Aangezien La Troupe niet beschikt over veel volwassen leden tracht het bestuur ieder cursusjaar verschillende vormen van theater maken aan te bieden.

Zo wordt het ene seizoen gekozen voor improvisatietheater naast een theatraal stuk. En het daarop volgend seizoen voor een cursus blij-spel gelijklopend aan elementair toneel. Het bestuur neemt zich voor ieder seizoen minimaal 2 cursussen voor volwassenen aan te bieden.

Elementair Toneel

De cursus is bedoeld vooral bedoeld voor volwassenen, die hun kennis willen verdiepen met toneel of nog geen ervaring hebben met toneelspelen. Zowel beginners als ervaren mensen, die ook vorig jaar hebben deelgenomen kunnen zich inschrijven. In de cursus wordt meestal één aspect tegelijk behandeld, bijvoorbeeld: Straattoneel, Theatersport, Mime, Pantomime, Stanislawski, Dramaturgie, Grimeren of Invloeden van Brecht.

Meerdere lessen worden besteed aan elementair toneel. Hieronder wordt verstaan warming-up, karakterspel, rolbeleving, tekstbehandeling, improvisatietraining enz. Normaal gesproken worden er in een vroeg stadium leesgroepen geformeerd om een stuk te selecteren. Vervolgens vindt dan binnen de groep de rolverdeling plaats. De volgende lessen worden vervolgens besteed aan zowel elementair toneel als aan het theaterstuk. Als afsluiting van het seizoen zal het theaterstuk aan het grote publiek worden getoond. Ook de jeugd en de kinderen en de jongsten zullen het seizoen afsluiten met de presentatie van een voorstelling